søndag 22. februar 2009

You are very most welcome!

Sitter paa en sliten datamaskin midt i en landsby. En oegle sitter paa veggen og ser paa meg. Jeg oppdager at jeg er langt hjemmefra. Det har saa langt vaert noen helt spesielle og opplevelsesrike dager her. Jeg kan si det med en gang: Tanzania er et land som jeg ser veldig opp til. Vi har blitt godt tatt i mot, og alle stopper opp med det de gjoer og vinker og snakker til deg. For en hjertevarme!

Det er store forskjeller her nede, som dere sikkert er klar over, i forhold til Norge. Men det ser ikke ut til aa plage innbyggerne. De staar paa, og etter aa ha snakket med lokale virker det som det aa jobbe er en takknemmelig gave. Vi har noe aa laere!

Siden vi kom til Arusha har det gaatt i ett. Vi har blant annet vaert paa safari, noe som var veldig spennende. En lang kjoeretur ned i et krater (med en veldig humpete vei - sjoefoeren sa vi maatte bli vant til "African massage"). Etter safarituren sov vi i telt paa en campingplass. Der ventet en elefant paa oss i "hagen". Paa natta gresset flere gedigne buffaloer rundt teltene vaare. Den ene dultet borti teltet mitt - veldig spennende!

Vi har ogsaa faatt oss en god gaatur rundt i landsbyen vi bor i. Vi var innom en skole, som var helt fantastisk. Elevene stormet mot oss, hoiet og danset.

I dag var vi i en katolsk kirke paa gudstjeneste. Det var en ny erfaring med et interessant kirkekor (en dame hadde som oppgave aa hyle litt, solo?). Etterpaa gikk turen til Arusha by og markedet. En ting med Afrika er at det er utrolig mange folk, og for at alle skal faa en jobb, maa noen leve av turister. Det vil blant annet si at naar noen ser noen hvite traske ned over gata, slaar de foelge og gaar ikke vekk fra deg foer du setter deg i en buss eller taxi. Ganske plagsomt naar det er flere som slaar foelge med deg. I dag var vi seks stykker hvite, og seks "guider" med oss. Vi ble en hel gjeng til slutt.

Jeg maa vel avslutte for denne gang. Det er masse inntrykk som ikke gaar helt an aa skrive om, men som sluttord maa det vaere at Tanzania er vaert aa faa med seg! Jeg foeler meg priviligert som faar lov til aa komme hit, og faa en liten smakebit paa deres utallige kulturer. De surmuler aldri, og svarer alltid med ett smil naar en takker for seg: "You are very most welcome!"

Bilder maa komme senere. Tar ikke sjangsen paa aa proeve aa laste over bilder.

søndag 15. februar 2009

Se hva jeg gjør om fem dager, ti dager, 20 dager...


Om tre dager vil 26 elever og to lærere møtes på Flesland flyplass, og sjekke inn til avreisen som går i første omgang til Nairobi. Spente og opprømte kommer vi til å trippe etter å sette oss på flyet. Lasten vår er pakket med 100 fotballer og tusenvis av tabletter, myggnett og solkremer.
Vi vil snart være i Afrika!

I forhold til kartet, vil vi oppholde oss mest i nord til å begynne med, og så lenger sør-øst, for så reise over til Zanizibar.

Kort om programmet, så dere lesere kan følge litt med hvis dere vil, vil være:

18.02
Fly fra Nairobi til Kilimanjaro og buss videre til Arusha.

19.02.
Natur og samfunn.
Fire timers gåtur i Arusha-området med fokus på jordbruk og lokalsamfunn.

21.02. Natur og miljø – turisme.
Safari - Ngorongoro Conservation Area. Besøk i en maasai-boma og hos Iraqwfolket i Karatu (bl.a. om kulturturisme).

22.02. Religionsutøving
Kirkebesøk i St. Teresia katolske kirke.

23.02. Sosial og økonomisk utvikling.
Besøk på Mellomfolkelig Samvirkes Training Centre Development Corporation. Foredrag om økonomisk og sosial utvikling og utfordringer i Tanzania.

24.02. Internasjonal rett.
Rwandatribunalet-ICTR . Pågående rettsaker i FN-regi etter folkemordet i Rwanda (anbefaler filmen"shooting dogs" hvis dere vil friske opp i tragedien).

25.02. Dokumentasjonsdag
Om ettermidagen: Pendo forteller om jenters oppvekst og rettigheter i barabeighsamfunnet (en av de mange etniske gruppene i Tanzania).

26-27.02. Skolebesøk.
Praksis på Ilboru Secondary School. Gruppa mi skal lære de litt norsk folkedans:)

28.02. Helseutfordringer
Avreise til Moshi. Besøk KCMC (sykehus).

01.03. Fri

02.03. Økonomi/landbruk og viltforvaltning.
Besøk Coffee Exporters og Mweka Wildlife College

03.03. Avreise til Lushoto.

04.03. Avreise fra Lushoto. Ankomst Dar-Es-Salaam.

05.03. Norsk bistand.
Besøke den norske ambassaden.

06.03. Norsk folkehjelp, og besøke Kiwohede (et hjelpeprosjekt for gatebarn).

07.03. Byvandring.

08.03. Båttur til Bongoyo Island, utenfor Dar-Es-Salaam

09.03. Utdanningssystemet. Møte med Tanzania Teachers’ Union.

10.03. Demokratisering.
Besøk i avisa The Citizen.

11.03. Dokumentasjonsdag. Gruppa mi skal besøke Kirkens Nødhjelp, og få litt informasjon om bistand (som vi skal skrive prosjektoppgave om).

12.03. Avreise til Zanzibar :)

13.03. Zanzibar i forhold til Tanzania
House of Wonders – historiske orienteringer. Omvisning i Stone Town.

14.03. Sosial og økonomisk utvikling på Zanzibar, Zanzibar Universitet

15.03. Kryddertur – avreise til Nungwi.

16.03. Oppsummering.

18.03. Hjem til Bærgen!

Kanskje litt detaljert, men det er masse vi skal gjøre, og som læreren vår sa: "Vær nysgjerrig, det er jo så gøy å lære!".
Tror jeg lider av den uhelbredelige sykdommen "reisefeber", i og med at jeg sitter oppe så seint! Vi får se hvordan dette går :)

torsdag 12. februar 2009

Kontraster...



I dag gikk jeg fra skolen og så lyst på dagene som kommer. Denne kontrasten er kanskje å ta litt hardt i, vi skal ikke bare ligge på stranden... bare litt :)

onsdag 4. februar 2009

Ta vare på nuet!




Helgens tur gikk til Notodden. Lille, søte, snille Zoë hadde barnevelsignelse. Litt merkelig når en barndomsvenninne får barn, vi er på vei til å bli voksne!
Tiden i Bergen flyr så altfor fort. Etter å ha vært lærervikar i går, gikk det opp for meg den store omstillingen det blir å begynne å jobbe. Kommer til å savne å kunne sove lenge hvis jeg vil, og den friheten som følger med det å være student.
Ønsker deg en fin dag, og ta vare på hver minste daglige ting du har å gjøre, en kan ikke gå tilbake og gjøre dem om igjen! I kveld blir det swahilikurs på meg, og en tur innom Sunniva på en kopp kaffi. Det skal jeg nyte, for til høsten er ikke hun i Bergen lenger! Gled deg over dagen - den har mye å gi!