tirsdag 24. mars 2009

Hjemme i Stavanger




Stakk en tur hjem i helgen. Veldig kjekt å se nevøer og niese igjen etter noen måneder vekke. En føler seg rik da to små står og venter på deg og tripper etter å gi deg en klem når du kommer ut fra flyet. Spesielt kjekt var det å få møte Edvin, familiens nykommer. Å være tante er en veldig fin rolle :)

torsdag 19. mars 2009


Kristin er god jenta! Holdt ut med meg i fire uker! :)

Solnedgangen på Nungwi, og siste bilde fra turen.

Guttene fikk utdelt veldig fine hatter og slips på en kryddertur vi var på.





En skilpaddepark på Prison Island utenfor Zanzibar.



Kjetil foreleser for oss om Zanzibars historie.














Hotellet vårt på Zanzibar. På vei ut til Zanzibar.


Fine strender....
Bare et lite øyeblikksbilde... "mens vi venter på maten". Vi ble ganske flinke etter hvert til å vente... Kunne ofte ta en time, halvannen å få maten.. ganger du det med to ganger til dagen i 30 dager blir det en del timer i venting!
Snorkling....:)














Fiskemarkedet... eneste gangen mennene stilte seg opp og smilte til kameraet.. ellers var det vanlig at de krevde penger for å bli tatt bilde av. Derfor er vel dette et av de få bildene jeg har av menn.
Her spiller vi fotball med et lokalt lag. Veldig kjekt! Ikke så kjekt etterpå da vi fikk vite at de fleste barna hadde aids og var foreldreløse.

Hjemme igjen!



Det første som slo meg da jeg våknet i dag morges var stillheten. Jeg var alene hjemme, og ikke 27 andre som var rundt meg. Kråkene sang og himmelen var blå. Frokosten med fire grovbrødskriver ble slukt i en fei, og "God Morgen Norge" ble skrudd på. Veldig deilig å være hjemme igjen, samtidig som hodet mitt ennå er litt i Tanzania.

I går reiste vi hjem, i alle fall deler av klassen. De fleste ble igjen på Zanzibar i en uke. Flyturen var lang, og vi måtte vente noen timer i Amsterdam. Der var jeg ikke helt forberedt på kulturforskjellen som møtte meg. For det første var alle "muzunguer", dvs "hvite" eller "europeer", som de fleste tanzanianerne ropte til oss. Til og med vaskemannen var muzungu. For det andre hadde alle det så travelt. Gikk fort og så ned i bakken. Ingen som ropte "jambo" (hei) til oss, smilte eller vinket. Ingen som prøvde å selge meg noe. De gikk rundt i boblejakke og støvletter. Jeg som trodde det skulle bli godt å bli en del av majoriteten, følte meg plutselig litt ensom i det hele. Håper jeg tar med meg noe av den afrikanske kulturen når det gjelder å vise vennlighet, hjelpsomhet og tid til å nyte hverdagen.

Den siste uka var vi på Zanzibar. I Stonetown noen dager før vi dro til Nungwi- sol og badeområdet. Der bodde vi på veldig fine hotell, som var en positiv forandring. Snorklet en dag utenfor en idyllisk øy. Det var veldig fint! Ganske stor forskjell på Zanzibar og fastlandet. Mange muslimer i burqa, flere turister og dyrere. Kulturmessig likte jeg meg best på fastlandet.

Her kommer noen bilder... tok noen hundre, så det er ikke så lett å velge ut... Tror jeg har en svakhet for barn...










mandag 9. mars 2009

Kjaere godt folk!

Naa har vi kommet oss til Dar es Salaam. Vi kan se sjoen fra hotellet, solen har gjort meg roed som en hummer og svetten renner fort her.

Siden sist har vi vaert innom den norske ambassaden, norsk folkehjelp, en organisasjon for jenter som lever paa gata, en fotballskole og saa videre. Klassen stilte opp og spilte en fotballkamp med et fotballlag her nede, det var veldig kjekt! Utrolig raske og flinke tanzanianerne var!
Det har gjort mang en inntrykk aa faa moete alle barna og voksne som setter saa stor pris paa at vi kommer og ser dem.

Jeg har ogsaa kjoert i en "toktok" eller "baggaga", som en sier her. Det var kick! Fem stykker stappet i en trehjulsbil, og sjaafoeren ikke har lappen. Alt man kan gjoere i Afrika:)

I gaar hadde vi en tur ut til en paradisoey. Tenk deg en sandstrand og et blaatt hav som er saa varmt at det nesten ikke kjoeler deg ned. Det var en veldig herlig tur!

Om noen dager gaar ferden videre til Zanzibar. Der blir det flere forelseninger og rundturer. Forhaapentligvis ogsaa litt soling og bading paa stranda:)

søndag 1. mars 2009

Fridag!!

Noen dager siden sist naa! Internett er ikke saa lett aa finne her nede, og opplegget vaart gjor at vi ikke har saa masse tid. Naa har vi kommet til Moshi, en by to timer soer for Arusha. Det er varmere her, og enda mer konservativt, saa det er en taalmodighetsprove aa vandre rundt i over 30 grader i bukse og skjorte.

Siden sist har vi besokt noen skoler, hatt noen forelesninger og en dag i Rwandatribunalet til FN. De holder ennaa paa med rettsaker med de som stod bak folkemordet i Rwanda i 1994. Vi fikk vaere med under en rettsak, og det mest spennende av alt var aa faa moete Erik Moese, en nordmann som er president og dommer der. Han var svaert kunnskapsrik.

For et par dager siden fikk vi muligheten til aa undervise. I klassen var det bare gutter paa alder med oss. Det var utrolig kjekt! Disiplinen er en helt annen her nede. Elevene sitter saa fint og hoerer paa at det er en fryd.

Men i dag, foerste dag siden vi kom ned, har vi endelig fri. Fantastisk. Skal snart bort til et basseng og bare slappe av. Siden det er litt strengt, maa vi bade med t-skjorte og det hele. Hehe, litt av en omstilling.

Vi har det fortsatt bare godt her. Samtaleemnene forandrer seg jo litt i forhold til Norge, f. eks ang dobesoek og saanne ting, men det gaar ganske godt med de fleste. Maten er for det meste trygg og god :)

Haaper alt er bra hjemme i Norge!